Στελέχωση 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου Ρεθύμνης

Στελέχωση 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Ειδικού Νηπιαγωγείου Ρεθύμνης

Αρ. Πρωτ. 11155/26.05.2006

Προς:
- κα Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων



Πρόσφατα επισκεφτήκαμε ως αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κοινοβουλίου στα πλαίσια πρωτοβουλίας φιλανθρωπικού χαρακτήρα το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ρεθύμνης.
Τα σχολεία αυτά υποδέχονται 17 μαθητές με νοητική υστέρηση, πολλαπλές αναπηρίες, αισθητηριακές βλάβες, επιληψία, αυτισμό και κινητικά προβλήματα, αποτελούν το μοναδικό πλαίσιο ειδικής αγωγής της Α/θμιας εκπαίδευσης στο Νομό Ρεθύμνης και έχουν σκοπό τη βελτίωση της αυτοεξυπηρέτησης των παιδιών, τον γνωστικό τους εμπλουτισμό και την καλύτερη ένταξή τους στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Ειδικότερα, το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο στελεχώνεται από 9 άτομα (κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο, γυμναστή, φυσιοθεραπεύτρια και 5 δασκάλους), ενώ το Ειδικό Νηπιαγωγείο από 6 άτομα (2 ειδικά καταρτισμένες νηπιαγωγούς, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, νοσηλεύτρια και βοηθητικό προσωπικό).
Εντούτοις, το πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν τα δύο αυτά ειδικά σχολεία απαιτείται να ενισχυθεί μεσοπρόθεσμα προκειμένου να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις ανάγκες των παιδιών και στα έξοδα των γονέων τους, που αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα για να τους παράσχουν την απαιτούμενη ιατρική και ψυχολογική βοήθεια. Συγκεκριμένα, απαιτείται η περαιτέρω στελέχωση των αναφερόμενων σχολείων με ειδικότητες όπως του λογοθεραπευτή, του φυσιοθεραπευτή, του εργοθεραπευτή, του μουσικοθεραπευτή, ειδικού βοηθητικού προσωπικού, καθώς και γυμναστών για το πρόγραμμα κολύμβησης.
Τα βήματα που έγιναν στο παρελθόν, αλλά και εκείνα που πραγματοποιήθηκαν κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά όσον αφορά στη στελέχωση των συγκεκριμένων σχολείων, κρίνονται πολύ σημαντικά. Όμως, η Ελληνική Πολιτεία καλείται καθημερινά να αναδείξει την ευαισθησία της προς συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού που δυστυχώς, ακόμα παρακολουθούν -στην μεγάλη τους πλειοψηφία- την κοινωνία από το περιθώριο.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται η αρμόδια Υπουργός:
- Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων:


- Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας για την ενίσχυση της στελέχωσης των ανωτέρω σχολείων με επιπλέον ειδικότητες και τις αντίστοιχες οργανικές τους θέσεις;

- Σε ποιες περαιτέρω πολιτικές προτίθεστε να προβείτε για να ενισχύσετε το έργο των ειδικών σχολείων σε ολόκληρη τη χώρα και ειδικότερα στο Νομό Ρεθύμνου;


Απαντήσεις Υπουργείων


ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΑΗΔΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΔΗΜΑΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΚΑΡΠΟΥΖΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΑΤΣΙΛΙΕΡΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΟΘΩΝΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΠΕΡΛΕΠΕ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΣΑΛΜΑΣ ΜΑΡΙΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΤΣΙΑΡΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΤΣΙΠΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ